Продължава обсъждането трудовите книжки да станат електронни. Според промените в Кодекса

...
Продължава обсъждането трудовите книжки да станат електронни. Според промените в Кодекса
Коментари Харесай

Още решават дали трудовата книжка да стане електронна

Продължава разискването трудовите книжки да станат електронни. 

Според измененията в Кодекса на труда, които са импортирани в националното заседание трудовата брошура може да се трансформира в електронен указател на заетостта. Това ще разреши на работещите да имат непрекъснат достъп до своите данни, като в това време ще ограничи работодателите да знаят каква заплата е получавал служителят на предходната си работа, заяви.

Според измененията електронният указател би трябвало да е подготвен до септември 2024 година, като ще бъде основан взаимно от Агенцията по заетостта и Министерството на електронното ръководство. Работодатели и органи по назначение ще имат две години по-късно да сканират и изпратят трудовите и служебни книжки на чиновниците си. Първоначалното попълване ще става от базите данни на Национален осигурителен институт, а структурираното въвеждане ще прави Агенцията по заетостта.

Сред вносителите на измененията е Божидар Божанков, който бе министър на електронното ръководство в кабинета на Кирил Петков. Той изясни, че сериозните въпроси от предишни планове за електронна трудова брошура към този момент са изчистени и акцентира, че предлагането пази чиновниците. Той изрази вяра измененията да минат още в това Народно заседание, само че не се ангажира със периоди.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР